Herstel
Het doel van 'training' is het weloverwogen overbelasten en uitdagen van fysieke systemen en mentale vaardigheden. Dit kan leiden tot spierpijn en fysiek en mentale vermoeidheid. Daarom is herstel een essentieel onderdeel van de trainingsleer. De kwantiteit van herstel is hierbij belangrijk (hoe lang heb je tijd voor herstel), maar waarschijnlijk nog belangrijker is de kwaliteit van herstel (wat doe je tijdens de herstel). Onvoldoende herstel zorgt ervoor dat een sporter minder belastbaar is en minder snel vorderingen zal maken, of in het ergste geval zelf achteruit zal gaan en overtraind kan raken. Aspecten van herstel Herstel kan worden onderverdeeld in een fysiek, cognitieve en emotionele component. Voor elke component zijn de volgende herstel strategieën bruikbaar.
Fysiek herstel
Progressieve spierontspanning. Dit is een ontspanningstechniek, ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Jacobson, waarbij stapsgewijs je spieren steeds dieper ontspannen.
Verbeelding. Door in gedachten de herstelprocessen door te nemen, herstel je sneller en effectiever. De fysiologische herstelprocessen worden dan meer en beter in gang gezet.
Meditatie of yoga
Massage
Kijk ook eens op www.sportsimagery.nl
Mentaal herstel
Korte termijndoelen (bij)stellen
Lange termijndoelen evalueren
Gedachten over de training/wedstrijd opschrijven en loslaten
Emotioneel herstel
Een leuke of grappige film kijken
Uit eten gaan met familie of vrienden
Uitgaan met vrienden (op een verantwoorde manier uiteraard)
Muziek luisteren of een boek lezen
Denk na over welke ervaringen voor jou goed zouden kunnen werken om fysiek én mentaal tot rust te komen. Lees je graag? Speel je graag een instrument? Houd je van koken? Deze activiteiten zouden een belangrijke rol kunnen spelen in jouw herstelproces. Tot slot is slaap een belangrijke herstelervaring voor zowel fysiek als mentaal herstel. Voor meer informatie over slaap lees je deze blog.