top of page

Media

Hockeyvisie: Take a mental break! – de rol van mentaal herstel na inspanning (link)

Een hockeyster verliest met haar team na een slopende wedstrijd in de laatste minuut van een mindere tegenstander. Na afloop doet zij een goede cooling down en herstelt fysiek door te rusten en goed te eten. Toch kan zij de wedstrijd mentaal maar niet loslaten en speelt zij in haar gedachten de laatste minuten constant na. Hoe kon dit gebeuren? Wie stond waar precies? Was het mijn fout of die van mijn teamgenoten? Waarom hebben we gefaald? Wat had er anders gekund? Dit piekeren en de bijbehorende negatieve emoties hebben een negatieve invloed op fysiek én mentaal herstel. Over de fysieke aspecten van herstel na inspanning is veel bekend, maar we weten nog relatief weinig over mentaal herstel. Dit artikel gaat over inspanning en de rol van mentaal herstel. We geven een kort overzicht over recente ideeën en inzichten, en bespreken strategieën om mentaal herstel te bevorderen. Het lijkt erop dat er nog een flinke winst valt te behalen op dit gebied.

Hockeyvisie: ‘Practice what you preach?’ Over het belang van fysiek en mentaal herstel voor coaches (link)

​Het is de laatste training voor een belangrijke wedstrijd. De keeper maakt een cruciale fout bij een strafcorner-oefening en de coach springt uit zijn vel. Voor het zicht van het hele team krijgt de keeper een fikse uitbrander. De coach komt er niet meer op terug. Tijdens de wedstrijd voelt de keeper zich nog steeds gestrest en mede dankzij enkele fouten van hem verliest het team. In een vorig artikel in Hockeyvisie besteedden we aandacht aan het belang van de balans tussen fysieke en mentale inspanning en herstel, vanuit het perspectief van de sporter. In dit artikel staat de coach centraal. Net als de sporter dient ook de coach fysiek en mentaal fit te zijn, omdat dit gevolgen blijkt te hebben voor hun sporters.

NRC: Sporters, durf soms uit die bubbel te stappen (link)

Yannick Balk promoveert maandag op het mentale herstelproces van topsporters. Neem af en toe eens een dag vrij, is zijn advies. „Daar heb je op langere termijn veel meer profijt van.”

NRC: Géén paniek als in de wedstrijd alles even anders loopt (link)

Chaos bij de pitstop van F1-coureur Hamilton afgelopen weekend. Kunnen topsporters leren improviseren?

 

NU.nl: Sportpsycholoog: 'Deze periode kan voor topsporters verfrissend zijn' (​link)

Noodgedwongen thuiszitten tijdens de COVID-19-pandemie kan voor Nederlandse topsporters verfrissend werken. Hoewel het coronavirus voor veel stress en onzekerheid kan zorgen, is het ook een moment om uit de dagelijkse sleur van het altijd moeten presteren te stappen. Al rust daar volgens sportpsycholoog Yannick Balk nog een taboe op.

bottom of page