top of page

Het meest ontspannende nummer ooit gemaakt

Muziek is een krachtige tool om emoties en prestaties te beïnvloeden. De effecten van muziek op een sporter en zijn/haar prestatie heb ik onder de aandacht gebracht tijdens mijn workshop op het afgelopen Nationaal Coach congres. Daarin heb ik het ook gehad over muziek als tool om te ontspannen (en dus spanning te reguleren).

Volgens wetenschappers is het nummer Weightless van Marconi Union het meest ontspannende nummer ooit gemaakt. Sterker nog, ze hebben het nummer speciaal met dit doel gecreëerd. Maar waarom is dit nummer nou zo rustgevend?

Ten eerste is het ritme (of tempo) van muziek belangrijk. Weightless, dat ruim 8 minuten duurt, heeft een ritme dat begint met 60 beats per minute (BPM) en langzaam vertraagt tot 50 BPM. Ons lichaam, en met name ons hart, heeft een natuurlijke neiging om zich aan te passen aan het ritme van muziek. Dit proces heet ‘entrainment’, en het duurt zo’n 5 minuten voordat dit volledig plaats heeft gevonden. Vandaar dus ook dat Weightless ruim 8 minuten duurt. Het nummer helpt dus om de hartslag te verlagen, wat vervolegns ook leidt tot een lagere bloeddruk, aldus de wetenschappers. Dit kan in feite ook met snellere ritmes die vertragen, bijvoorbeeld van 100 BPM naar 85 BPM.

De harmonie, ofwel de intervallen tussen de tonen, reflecteren gevoelens van euforie en comfort. Hoge tonen zijn bovendien stimulerend, terwijl lage tonen, zoals in Weightless, gevoelens van in trance raken oproepen.

De melodie, ten slotte, is puur random. Dit leidt ertoe dat ons brein stopt om telkens de volgende melodie te voorspellen (dit is immers onmogelijk) en dit maakt het makkelijker om ons denken uit te schakelen. De willekeurige tonen helpen om meer ontspannen te raken.

Wellicht is dit nummer dus een handige tool om ontspanning te bevorderen!

bottom of page